duminică, 26 mai 2013

UDMR se angajează să păstreze şi să întărească identitatea comunităţilor maghiare în diasporă

Delegaţii la cel de-al XI-a congres al UDMR au adoptat o rezoluţie prin care Uniunea se angajează să depună eforturi pentru păstrarea identităţii comunităţilor maghiare în diasporă şi care se intitulează "Diasporă puternică, comunităţi maghiare unite".


"Cel mai important obiectiv al UDMR de la fondarea ei a fost supravieţuirea comunităţii pe meleagurile natale şi dezvoltarea identităţii maghiarilor din România. Acest obiectiv a determinat activitatea Uniunii în ultimii 23 de ani. Maghiarii din România trăiesc în condiţii diferite, în comunităţi majoritare, interetnice sau în diasporă. În acest sens, soluţiile pentru supravieţuirea comunităţilor noastre diferă de la caz la caz. Comunităţile maghiare în diasporă se află în cea mai grea situaţie, dar şi pentru acestea putem crea condiţii care să asigure supravieţuirea, dezvoltarea şi prosperitatea lor pe meleagurile natale. UDMR sprijină ambiţiile acestor comunităţi pentru păstrarea limbii, culturii şi identităţii maghiare, prin programe speciale", se arată în textul respectivei rezoluţii.

Potrivit documentului, cu ajutorul politicii de diasporă a UDMR, s-a reuşit să se investească în dezvoltarea infrastructurii instituţiilor maghiare culturale şi de sănătate şi a existat o contribuţie la procesul retrocedării imobilelor şi bunurilor confiscate.

"Dezvoltarea şi integrarea în reţele a Centrelor Maghiare, instituţiilor educaţionale şi colegiilor din teritoriile slab locuite de către maghiari este de importanţă maximă. Am constituit reţeaua Protecţia Patrimoniului şi o vom dezvolta. Am extins serviciul de asistenţă juridică Mikó Imre asupra comunităţilor maghiare în diasporă. Sprijinim organizarea seriilor de evenimente Zile Culturale Maghiare în diasporă şi solicităm constituirea unei reţele a organizatorilor acestor evenimente", se menţionează în documentul adoptat.

UDMR subliniază că la Secretariatul General al Uniunii a fost demarat serviciul de management al diasporei, iar elaborarea strategiei de sprijinire a comunităţilor maghiare din oraşe mari este în curs.

Activitatea organizaţiilor de tineret ale comunităţilor maghiare în diasporă este considerată de UDMR de importanţă vitală pentru succesul programelor sale. De asemenea, UDMR evidenţiază faptul că puterea comunităţii maghiare din România stă în unitatea ei.

"Constituirea parteneriatului de solidaritate Secuime - diasporă asigură o cooperare între aceste comunităţi şi atenţia celor din Secuime acordată cauzei comunităţilor maghiare în diasporă. Reţelele astfel stabilite au legat nu numai Secuimea de regiuni slab locuite de către maghiari, ci au reînvigorat şi relaţiile dintre diferite regiuni în diasporă. Cu abordarea localităţilor înfrăţite din Ungaria şi a judeţelor din România, dorim să extindem aceste reţele prin programe care întăresc comunităţile maghiare în diasporă la nivel local. Salutăm decizia Comisiei pentru Diasporă a Consiliului Maghiar Permanent prin care, la iniţiativa Uniunii, au declarat ziua de naştere a principelui Bethlen Gabor, 15 noiembrie, Ziua Diasporei Maghiare în întreg Bazinul Carpatin. Delegaţii la al XI-lea Congres al UDMR, conştienţi de faptul că întărirea comunităţilor maghiare în diasporă este o condiţie importantă a supravieţuirii comunităţii maghiare din România, se angajează să depună eforturi pentru păstrarea identităţii comunităţilor maghiare în diasporă, pentru întărirea şi dezvoltarea lor", se punctează în document.

Cel de-al XI-lea Congres al UDMR se desfăşoară sâmbătă, la Miercurea Ciuc. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu