marți, 14 mai 2013

Presedintele CJ Harghita, retinut pentru 24 de ore; urmeaza a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a fost retinut pentru 24 de ore si urmeaza a fi prezentat Curtii de Apel Targu Mures cu propunere de arestare preventiva.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de DNA, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Targu Mures efectueaza cercetari fata de Borboly Csaba, presedinte al Consiliului Judetean Harghita, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, ambele in forma continuata, luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa. 
De asemenea, au fost retinuti si Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul CJ Harghita, si Csiszer Botond-Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din CJ Harghita. 
Potrivit comunicatului DNA, in decembrie 2010, Borboly Csaba, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea firmei SC STRAVIA Group SRL, al carei administrator este consilierul judetean Palffy Domokos, pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean. ''Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect'', se arata in comunicatul DNA. 
Potrivit sursei citate, prejudiciul produs in dauna judetului Harghita prin aceasta activitate este evaluat la suma de 629.178,85 lei si un folos material echivalent pentru SC STRAVIA Group SRL. 
In comunicatul de presa se mai arata ca in perioada 27 - 29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie, care nu existau de fapt. ''Aceasta desi bunurile respective nu existau in fapt si in conditiile in care angajarea cheltuielilor de catre Consiliul Judetean a avut loc la finalul lunii decembrie 2010, desi era evident ca cele doua firme nu mai aveau timpul necesar ca pana la data de 31 decembrie 2010 sa faca lucrarile angajate, de reabilitare a unor tronsoane de drum judetean. In plus, inculpatul (n.r.- Borboly Csaba) cunostea ca procesele verbale de custodie s-au realizat in fals, prin antedatare si prin inserarea nereala ca bunurile exista ca atare, ca au fost receptionate efectiv si au fost predate catre reprezentantii celor doua firme constructoare'', se precizeaza in comunicatul DNA. 
Potrivit procurorilor anticoruptie, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, dupa efectuarea de catre Consiliu a platii sumei totale de 496.632,84 lei catre SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, Borboly Csaba i-a pretins in mod repetat, in perioada 29 decembrie 2010 - ianuarie 2011, administratorului de fapt al SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, prin intermediar, sa ii dea 50.000 lei ( 10% din suma decontata) disimulata sub forma de sponsorizare catre ''Asociatia pentru Ciuc" Miercurea Ciuc. 
Totodata, DNA a explicat ca Borboly Csaba a determinat doi reprezentanti ai firmei de proiectare sa intocmeasca in fals acte, pentru a ascunde infractiunea de abuz in serviciu. ''Pentru a ascunde infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice prin care s-au obtinut foloase materiale pentru SC STRAVIA GROUP SRL, in cursul lunii iunie - iulie 2011, in virtutea prerogativelor conferite de functie, inculpatul Borboly Csaba a determinat doi reprezentanti ai societatii de proiectare, prin intermediul inculpatului Csiszer Botond Benedek si al altei persoane, sa intocmeasca in fals si sa elibereze doua acte care au fost folosite in fata auditorilor Camerei de Conturi Harghita pentru justificarea platilor pe care le-a dispus a se efectua in luna decembrie 2010 catre SC STRAVIA GROUP SRL'', se precizeaza in comunicat. 
De asemenea, in iulie 2011, in urma clarificarilor solicitate de Curtea de Conturi Harghita, Borboly a intocmit si prezentat auditorilor institutiei mentionate o adresa in care a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv a afirmat ca la data decontarii din decembrie 2010 a sumei de 1.888.914,20 lei catre SC STRAVIA GROUP SRL a fost avut in vedere unul dintre inscrisurile falsificate. 
Potrivit comunicatului, in data de 16 octombrie 2012, urmare a solicitarii adresate Consiliului Judetean Harghita de catre DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, de a-i fi inaintate o serie de documente referitoare la contractarea, executia, achitarea contravalorilor si expertizarea lucrarilor de pe DJ 131, atribuite SC STRAVIA GROUP SRL din Goagiu si respectiv SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL Borzont, Borboly a mentionat in adresa de raspuns ca la data decontarii platilor din decembrie 2010 catre SC STRAVIA GROUP SRL institutia Consiliului Judetean ar fi fost indusa in eroare de o alta persoana, prin prezentarea unui document plasmuit. ''La data de 12 octombrie 2012, a semnat in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita o plangere penala catre Inspectoratul de Politie al Judetului Harghita, in cuprinsul careia a acuzat o alta persoana de savarsirea infractiunii de inselaciune, prin aceea ca ar fi plasmuit un raport al dirigintelui de santier, nedatat, in baza caruia ar fi fost posibila plata sumei de 1.888.914,20 lei catre SC STRAVIA GROUP SRL Goagiu'', precizeaza DNA. 
Potrivit procurorilor anticoruptie, in activitatea sa, Borboly Csaba a fost ajutat de Botond-Benedek care, in perioada decembrie 2010 - decembrie 2011, in calitate de director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Harghita, a acordat, in mod nelegal, viza "bun de plata" pe facturile emise de SC STRAVIA GROUP SRL si SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL. De asemenea, acesta a semnat procesul verbal de receptie fals in baza caruia Consiliul Judetean Harghita ar fi primit de la SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL si STRAVIA GROUP SRL diverse cantitati de materiale, desi bunurile respective nu existau la acea data in fapt. 
In legatura cu consilierul judetean Palffy Domokos, DNA precizeaza ca, in calitatea sa de membru in CJ Harghita, acesta a participat la votarea bugetelor autoritatii judetene prin care au fost alocate consecutiv sume de bani pentru proiecte de investitii in infrastructura, pentru intretinere si reparatii de drumuri judetene, printre beneficiarii acestor contracte numarandu-se si SC STRAVIA GROUP SRL, al carei administrator de fapt este Palffy Domokos, iar actionar sora acestuia. ''Astfel, acesta a realizat foloase in favoarea sa si surorii sale, asociat unic al SC STRAVIA GROUP SRL, foloase constand in valoarea totala a celor 40 de contracte executate de firma in perioada 2008-2012, in cuantum de 25.351.090 lei. In cursul desfasurarii de catre aceasta societate a relatiilor comerciale cu Consiliul Judetean Harghita, inculpatul a efectuat, in perioada 2008-2012, operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, constand in coordonarea administrarii si administrarea in fapt a SC STRAVIA GROUP SRL. In cursul lunii aprilie 2012, a determinat o persoana sa intocmeasca o serie de acte false care au stat la baza unui raport de expertiza tehnica menit sa diminueze prejudiciul stabilit in martie 2012 de Camera de Conturi Harghita in sarcina Consiliului Judetean Harghita, produs prin efectuarea de plati nelegale catre SC STRAVIA GROUP SRL'', se arata in comunicatul DNA. 
DNA subliniaza ca prejudiciul total creat in dauna judetului Harghita este estimat la suma totala de 1.796.863, 28 lei. Prejudiciul consta in caracterul fictiv al materialelor date in custodie firmelor constructoare si in diferenta dintre preturile onorate si cele oferite de firmele descalificate la licitatie, substantial mai mici. 
"Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu art. 6 alin. 3 C.p.p., iar la data de 13 mai 2013, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 ore, urmand a fi prezentati Curtii de Apel Targu Mures cu propunere de arestare preventiva. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se mai arata in comunicatul DNA. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu