duminică, 26 mai 2013

Congresul UDMR a adoptat rezoluţia 'Secuime conştientă, puternică'

Delegaţii la Congresul UDMR, desfăşurat sâmbătă la Miercurea Ciuc, au adoptat rezoluţia intitulată "Secuime conştientă, puternică!" prin care îşi reafirmă dorinţa ca secuimea să devină o regiune de dezvoltare distinctă, iar limba maghiară să devină limbă oficială în această regiune.


În document se arată că UDMR este mulţumită că năzuinţele ultimelor două decenii în vederea dezvoltării secuimii şi conturării identităţii sale specifice au început să dea roade, enumerând în context răspândirea simbolurilor secuieşti, cunoaşterea istoriei regiunii, popularitatea produselor locale şi turismul cultural axat pe tradiţiile locale, precum şi dezvoltarea infrastructurii.

Dar, în opinia UDMR, "garanţia supravieţuirii" şi dezvoltării comunităţii maghiare constă în dobândirea unor forme de autonomie similare celorlalte comunităţi naţionale europene în minoritate, iar în acest scop este importantă elaborarea detaliată şi adoptarea de către Parlamentul României a unui viitor statut administrativ al Secuimii.

"Ca cetăţeni ai Uniunii Europene considerăm că obiectivele noastre sunt pe deplin îndreptăţite şi coincid cu procesele primordiale care determină soarta Europei unite. Obiectivul nostru este ca problemele practice legate de autorităţile locale şi autonomia din Secuime să ajungă în centrul dezbaterii sociale privind această regiune. (...) Trebuie să promovăm năzuinţele din Secuime la nivel internaţional, iar pentru realizarea obiectivelor noastre avem nevoie de sprijinul unor foruri internaţionale", se arată în rezoluţie, în care se mai spune că pe viitor trebuie să se pună accent pe "campaniile de sensibilizare a societăţii majoritare faţă de acceptarea conceptului şi conţinutului autonomiei, pentru demolarea preconcepţiilor şi imaginilor false ataşate de Secuime".

Totodată, se specifică faptul că, pe lângă dezbaterea unor probleme legislative, trebuie continuate eforturile pentru a contura Secuimea ca o regiune de dezvoltare distinctă, pentru a introduce limba maghiară ca limbă oficială în această regiune, pentru a asigura utilizarea simbolurilor comunităţii maghiare şi implementarea principiului reprezentării etnice proporţionale în administraţia publică, cu accent special pe instituţiile controlate de către ministere, pe Poliţie şi Armată.

Printre obiectivele UDMR se mai numără asigurarea calităţii educaţiei publice şi a educaţiei profesionale, extinderea programelor academice ale universităţilor din Secuime prin constituirea unor parcuri tehnologice de cercetare şi dezvoltare, organizarea învăţământului pentru adulţi şi extinderea programelor de control în sănătate, precum şi întărirea instituţiilor vitale păstrării identităţii comunităţii maghiare, cum ar fi case de cultură, biserici şi organizaţii nonguvernamentale.

"Prin activitate serioasă şi consecventă vom putea creşte atractivitatea regiunii cu indicatori demografici favorabili, reducând numărul emigranţilor şi primindu-i înapoi pe cei care au fost nevoiţi să plece. Dezvoltarea continuă a regiunii Secuimii va genera o solidaritate veritabilă la nivelul comunităţii maghiare din România şi va face posibilă şi asumarea unor sarcini suplimentare în domeniul programelor destinate întregii societăţi maghiare din ţară", se mai arată în rezoluţia adoptată la cel de-al XI-lea Congres al UDMR de la Miercurea Ciuc. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu