duminică, 26 mai 2013

UDMR doreşte constituirea regiunilor de dezvoltare din Secuime şi Partium

Delegaţii la cel de-al XI-a congres al UDMR au adoptat o rezoluţie referitoare la regionalizarea României, în care se arată că Uniunea doreşte constituirea regiunilor de dezvoltare din Secuime şi Partium şi că reorganizarea trebuie să respecte, pe lângă interese economice, considerente istorice şi etnice.


'Conform iniţiativei depuse în Parlament, considerăm necesară constituirea regiunilor de dezvoltare din Secuime şi Partium (nord-vest), posibilitate în conformitate cu condiţiile dispoziţiei Uniunii Europene, acestea fiind mijloacele supravieţuirii şi dezvoltării comunităţii maghiare din România. Orice reorganizare administrativă sau economică din România trebuie să respecte, pe lângă interese economice, considerente istorice şi etnice', se precizează în documentul adoptat sâmbătă.

În rezoluţie se mai arată că UDMR respinge orice intenţie de a recentraliza sistemul educaţional sau al sănătăţii şi că Uniunea va sprijini o eventuală reformă administrativă doar cu condiţia ca ea să fie precedată de reorganizarea regiunilor actuale de dezvoltare în regiuni mai mici, naturale, cu o coeziune internă reală.

De asemenea, potrivit documentului, UDMR nu este de acord şi respinge orice intenţie de a reduce competenţele judeţelor actuale şi de a recentraliza la nivel regional instituţiile deconcentrate, funcţionale, în prezent, la nivel judeţean.

'În opinia noastră, introducerea unui nou nivel administrativ între judeţe şi guvern, adică constituirea unui nivel administrativ regional, ar extinde birocraţia deja excesivă şi ar încetini integrarea europeană a României', se arată în rezoluţie.

În document se mai precizează că cele opt regiuni de dezvoltare din România au realizat cea mai slabă performanţă de atragere de fonduri iar obiectivele formulate în 1998, potrivit cărora trebuie reduse diferenţele economice, nu au fost atinse.

'Comunitatea maghiară din România are năzuinţa îndreptăţită de a se simţi acasă pe meleagurile natale şi de a realiza standarde de viaţă din ce în ce mai ridicate acolo şi că instrumentarea reformei administrative din România bazată pe regiuni greşit definite şi pe un sistem instituţional aferent ineficient, ar fi dovada unei grave iresponsabilităţi', se arată în rezoluţia menţionată.

De asemenea, în document se mai stipulează că dacă actualele regiuni de dezvoltare se vor transforma în unităţi administrative şi se va întări un sistem instituţional neprofesional, acest lucru va duce la agravarea eşecului politicii de dezvoltare din România.

În finalul rezoluţiei se arată că Uniunea sprijină procesul de descentralizare, întrucât 'prin delegarea competenţelor la nivelul autorităţilor locale, se va îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite, iar deciziile luate la nivel local oglindesc voinţa comunităţii mult mai bine'. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu