joi, 16 mai 2013

Ponta ar fi de acord cu o dizolvare a Parlamentului dacă preşedintele câştigă referendumul în urma suspendării

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că până la finele anului va fi realizată modificarea Constituţiei, el precizând că ar fi de acord ca legea fundamentală să prevadă că Parlamentul trebuie dizolvat în cazul în care l-a suspendat pe şeful statului, iar acesta a ieşit învingător la referendum.


"Preşedintele este ales direct, dar desemnează primul ministru de la grupul parlamentar care a obţinut cel mai mare număr de mandate, nu îşi face majoritate la al doilea. Parlamentul are voie să-l suspende pe preşedinte, dar eu sunt de acord, dacă l-a suspendat şi dacă la referendum a câştigat preşedintele, trebuie dizolvat Parlamentul. Există în Constituţia Austriei, acolo unde există şi suspendarea şi demiterea preşedintelui", a spus primul ministru, într-un interviu acordat joi seara TVR.
Primul ministru a admis că acest lucru implică o răspundere mai mare pentru Parlament. El a mai spus că în legea fundamentală ar urma să fie operate două modificări fundamentale, despre care a discutat şi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, dar că textul propriu zis trebuie trimis în vederea obţinerii unui aviz din partea acestei comisii.
"Modificările principale sunt două, ca să rezum: să punem regiunile în Constituţie, că altfel vorbim degeaba de regiuni, şi să stabilim foarte clar, pe baza experienţelor triste din ultimii ani ce face preşedintele, ce face premierul, ce face Parlamentul, să nu se mai încalece", a declarat Ponta.
Premierul a subliniat că este importantă clarificarea atribuţiilor pe care le are preşedintele ţării.
"Avem de clarificat nişte puteri ale preşedintelui, puteri pe care de fapt, din punctul meu de vedere nici nu le avea în Constituţie, dar pe care preşedintele Băsescu în timp, şi cu ajutorul Curţii Constituţionale, şi le-a asumat. Şi atunci reclarificăm", a mai spus el. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu